Τουλάχιστον 420 αστυνομικοί διαφόρων μονάδων και 200 χωροφύλακες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 29χρονου, Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο, με τρεις νεκρούς και 13 τραυματίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ads

Ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, δεν απέκλεισε την  εκδοχή ο φυγάς να πέρασε στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός των συνόρων έχει διασφαλιστεί όπως και ο αποκλεισμός περιμετρικά της πόλης του Στρασβούργου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», οι γερμανικές αρχές έλαβαν σχετική ενημέρωση από τους Γάλλους συναδέλφους τους νωρίς το πρωί της Τετάρτης και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας ειδικά στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου ήδη από χθες το βράδυ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής ομάδας BFE+.

Η εισαγγελία του Παρισιού διενεργεί έρευνα για «δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών σε σχέση με τρομοκρατική ενέργεια και συμμετοχή σε εγκληματική τρομοκρατική συμμορία». Ο υπουργός Εσωτερικών Νουνιές δήλωσε στο δίκτυο France Inter ότι «το τρομοκρατικό κίνητρο δεν έχει διαπιστωθεί», καλώντας για «μέγιστη προσοχή» όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των γεγονότων. Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το πολυμελές πρωτοδικείο του Στρασβούργου, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» («ο θεός είναι μεγάλος») τη φράση – κλειδί των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ads

«Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, το προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν από αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει “Αλλάχ Ακμπάρ”, την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Η αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον ύποπτο της επίθεσης στο Στρασβούργο ως τον 29χρονο Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο και βρισκόταν σε κατάλογο υπόπτων για παρακολούθηση των υπηρεσιών πληροφοριών ως δυνάμει επικίνδυνος για την ασφάλεια.

image

Το πρωί της Τρίτης, οι γαλλικές αρχές, είχαν πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι του για ληστείες και απόπειρα ανθρωποκτονίας, όμως ο 29χρονος δεν ήταν εκεί και ως εκ τούτου δεν στάθηκε δυνατή η σύλληψή του.

«Πολλές έρευνες πραγματοποιήθηκαν αυτή τη νύκτα σε τόπους στους οποίους» ο Σερίφ Σεκάτ «πιθανόν σύχναζε» και «τέσσερις οικείοι τέθηκαν υπό κράτηση αυτή τη νύκτα», δήλωσε ο Ετζ.

Ο ύποπτος είναι «γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως για κλοπές και βιαιότητες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «27 καταδίκες» περιλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο του «για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και επίσης στην Ελβετία».

«Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορρά του ως προσήλυτου», δήλωσε ακόμη ο Ετζ επιβεβαιώνοντας πως περιλαμβανόταν στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την DGSI».

Η γερμανική πλευρά

Η Γερμανία δεν έχει πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο Γάλλος που είναι ύποπτος για τον φόνο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Από γερμανικής πλευράς, δεν έχουμε πληροφορίες για το εμπλεκόμενο πρόσωπο που να δείχνουν ότι έχει ένα ισλαμιστικό υπόβαθρο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας BKA είχε δηλώσει ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο Στρασβούργο είχε φυλακισθεί στη Γερμανία το 2016 και το 2017 με κατηγορίες για κλοπή και είχε απελαθεί στη Γαλλία το 2017 και ότι πρόκειται για έναν 29χρονο Γάλλο πολίτη, ο οποίος είναι γνωστός στις γαλλικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής.

Η ίδια είχε προσθέσει πως οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται στενά με γάλλους αξιωματούχους καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του ύποπτου ως δράστη, το όνομα του οποίου είναι Σερίφ Σεκάτ, όπως ανακοινώθηκε από τις γαλλικές αρχές.

Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε σήμερα τις ταξιδιωτικές του συστάσεις σχετικά με τη Γαλλία, συμπεριλαμβάνοντας τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Πρόκειται για τον «υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης ασφαλείας» από τις γαλλικές αρχές, επισημαίνεται, ενώ αναφέρεται ότι έχουν γίνει αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα» και «οι ταξιδιώτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας».

Στη σύσταση γίνεται ακόμη αναφορά στα βίαια επεισόδια που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις και τονίζεται ότι οι επισκέπτες πρέπει να συμπεριφέρονται με σύνεση, να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους κλειστούς δρόμους και άλλα εμπόδια για τις μετακινήσεις τους.