Επίθεση από τζιχαντιστές – όπως όλα δείχνουν – πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο υγραερίου που βρίσκεται κοντά στην Ισέρ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Ανάμεσά τους είναι ο φερόμενος ως δράστης, Γιασίν Σαλχί, η σύζυγος και η αδελφή του. Αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα σε Τυνησία και Κουβέιτ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σημείωσε σχετικά με τις επιθέσεις ότι είναι όλες τρομοκρατικά χτυπήματα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις συνδέουν μεταξύ τους. 

Ads

Το χτύπημα

Οι δράστες μπήκαν στο εργοστάσιο υγραερίου με ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά. Επίσης αποκεφάλισαν έναν άντρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν ο εργοδότης του Γιασίν Σαλχί που συνελήφθη. Δίπλα στο κεφάλι, που κρεμάστηκε στο φράχτη του εργοστασίου, βρέθηκε μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Γαλλίας Φρανσουά Μολίν η έκρηξη στο εργοστάσιο προκλήθηκε όταν ο δράστης έριξε το όχημά του στο υπόστεγο. Σαράντα τρία άτομα βρίσκονταν στο εργοστάσιο την ώρα της επίθεσης. Δεκατρείς εργαζόμενοι υπέστησαν σοκ. 

Ads

Τον Γιασίν Σαλχί συνέλαβε ένας πυροσβέστης. 

image

Το προφίλ του δράστη

Ο Γιασίν Σαλχί γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1980. Είναι πατέρας τριών παιδιών και είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια. Φέρεται να ήταν ισλαμιστής – σαλαφιστής και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές. Βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το 2006 για «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές δραστηριότητες».

Οι άλλοι ύποπτοι

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν σημείωσε ότι οι τέσσερις συνολικά ύποπτοι κρατούνται και ανακρίνονται. Οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι άλλοι τρεις συλληφθέντες ήταν συνένοχοι του δράστη.

Μήνυμα Ολάντ για εκμηδενισμό της τρομοκρατίας 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Monde στις Βρυξέλλες, πληροφορήθηκε το συμβάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. «Στόχος της επίθεσης ήταν η ανατίναξη του εργοστασίου και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» τόνισε. 

image

Ο Ολάντ σημείωσε ακόμη ότι η Γαλλία θα απαντήσει όχι με συναισθηματικούς όρους, αλλά με δράση και πρόληψη τέτοιων ενεργειών και θα εκμηδενίσει τις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα του δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και οι «άσκοπες διαιρέσεις».