Πίσω στην Βαρκελώνη επιστρέφει ο καθαιρεθείς πρόεδρος της της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «La Vanguardia». ‘Ηδη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τόσο τον ίδιο και 13 μέλη της κυβέρνησής του, η οποία έχει επίσης καθαιρεθεί, να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας). Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Καταλανού πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Ads

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την βελγική πρωτεύουσα, ότι «δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο» και ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο Πουτζντεμόν ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, γιατί είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι η επίσκεψή του δεν αφορά τη βελγική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια», ανέφερε ο Πουτζντεμόν υπογραμμίζοντας ότι το καταλανικό ζήτημα είναι ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε ο Κ. Πουτζντεμόν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου και απεύθυνε το ερώτημα στην Ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο.

Ads

Τέλος, ο Πουτζντεμόν ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.