Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί στη Γερμανία η επανακυκλοφορία του βιβλίου «Ο Αγών Μου» του Αδόλφου Χίτλερ στα βιβλιοπωλεία της χώρας το 2016.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας, η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Χίτλερ, έχει απαγορεύσει την επανέκδοσή του. Ωστόσο, τα δικαιώματα αυτά θα πάψουν να ισχύουν το Δεκέμβριο του 2015.

Η νέα έκδοση του «Mein Kampf», σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, θα έχει έκταση περίπου 2.000 σελίδες και την επιμελείται μια ομάδα ιστορικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα περιλαμβάνει τις επιρροές του Χίτλερ και παράλληλα θα επιχειρεί να αντικρούσει κάθε ρατσιστικό ισχυρισμό.

Η κυκλοφορία του βιβλίου είχε απαγορευτεί στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι ένα βιβλίο πολύ επικίνδυνο για το ευρύ κοινό», προειδοποίησε η ιστορικός της Βιβλιοθήκης του Μονάχου Φλόριαν Σεπ.

Ads

«Ο Αγών μου» θα επανακυκλοφορήσει με τη συμβολή των γερμανών φορολογουμένων, αφού τη νέα έκδοση έχει αναλάβει το κρατικό Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας, οι υπεύθυνοι της έκδοσης υπερτονίζουν τον όγκο τον αναλύσεων – που θα ξεπερνούν σε έκταση το αρχικό κείμενο – για να υπογραμμίσουν ότι δεν πρόκειται για έναν οδηγό για επίδοξους φασίστες όσο για ακαδημαϊκό εργαλείο ζωτικής σημασίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πολέμιοι της επανέκδοσης του «Mein Kampf» προειδοποιούν πως η επαναφορά του βιβλίου στις προθήκες των γερμανικών βιβλιοπωλείων έρχεται σε μια πολύ άσχημη στιγμή, οπότε ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβίας παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη.

Αν και στη Γερμανία θεωρείται απαγορευμένο, το βιβλίο του Χίτλερ κυκλοφορεί κανονικά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έντυπη μορφή.