Επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της οποίας είναι μέλος του προεδρείου απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για τη δίωξη εις βάρος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Ads

Ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι η δίωξη είχε προαναγγελθεί από πολιτικούς, που τελούσαν υπό έρευνα από την κα Τουλουπάκη, και σημειώνει πως “η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου δεν γίνονται πλέον σεβαστά στην Ελλάδα, ενώ η μάχη κατά της διαφθοράς δυσκολεύει αφάνταστα. Ποιος νεαρός εισαγγελέας θα τολμήσει να ερευνήσει μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, όταν μια έμπειρη και αξιόλογη εισαγγελέας παραπέμπεται για κακούργημα ακριβώς επειδή έκανε τη δουλειά της;”

Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ελλάδα δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα χθες: Ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα στην κα Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, επειδή ερευνούσε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο εμπλέκει τη Novartis, τη μεγάλη ελβετική  φαρμακευτική εταιρεία.

Ads

Μόλις πριν από 20 μέρες, η Novartis αναγκάστηκε σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ για τις πρακτικές διαφθοράς που εφήρμοζε στην Ελλάδα. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ασκούσε πίεση σε αλλοδαπούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και αξιωματούχων της, προκειμένου να επηρρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης προς όφελος της Novartis Hellas.

Ερευνώντας τον ρόλο πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, η κα Τουλουπάκη έγινε στόχος μιας βιτριολικής εκστρατείας, που οργανώθηκε από τα κόμματα και τους πολιτικούς, που ερευνούσε, όπως και από τον Τύπο, που έχει διασυνδέσεις και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επίσης δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις και απειλές. Ένας από τους υπό έρευνα πολιτικούς, νυν υπουργός Ανάπτυξης και την εποχή του σκανδάλου υπουργός Υγείας, είχε προειδοποιήσει για αντίποινα σε βάρος της κας Τουλουπάκη, λέγοντας δημοσίως ότι “θα πάει στη φυλακή” – κάτι για το οποίο σας ενημέρωσα στην πρώτη μου επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2020.

Πριν από δυο μέρες, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης – σε μια ακόμη προσπάθεια να επηρρεάσει τους δικαστικούς – δήλωσε δημοσίως ότι όλες οι έρευνες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis θα έπρεπε να μπουν στο αρχείο.

Η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου δεν γίνονται πλέον σεβαστά στην Ελλάδα, ενώ η μάχη κατά της διαφθοράς δυσκολεύει αφάνταστα. Ποιος νεαρός εισαγγελέας θα τολμήσει να ερευνήσει μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, όταν μια έμπειρη και αξιόλογη εισαγγελέας παραπέμπεται για κακούργημα ακριβώς επειδή έκανε τη δουλειά της;

Όπως πάντα, θα σας κρατώ ενήμερους για τυχόν εξελίξεις.

Στέλιος Κούλογλου