Επιστολή προς τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Guy Verhofstadt, απέστειλε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με την απόπειρα λογοκρισίας της έκθεσης γελοιογραφίας που προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο. 

Ads

«Η στάση της κοσμήτορος, κυρίας Bearder, είναι επιζήμια για την ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όπου ανήκει, και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογραμμίζει στην επιστολή ο Στέλιος Κούλογλου.

Μέσω της επιστολής, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει στον κ. Verhofstadt τις διεθνείς διαστάσεις που έλαβε το πρωτοφανές περιστατικό, σημειώνοντας, βέβαια, πως η λογοκρισία ενέπνευσε την καλλιτεχνική δημιουργία αφού οι σκιτσογράφοι απάντησαν με ειδικά σκίτσα. Ανάμεσά τους και ο διάσημος Βέλγος γελοιογράφος Pierre Kroll.

image

Ads

image

image

image

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως, σεβόμενος πάντα «το δικαίωμα κάθε ευρωβουλευτή να υποστηρίζει τις πεποιθήσεις του», έχει προσφύγει στο Σώμα των Κοσμητόρων κατά της απόφασης «ζητώντας τους να αναθεωρήσουν έχοντας ως γνώμονα την προστασία της Ελευθερίας του Λόγου και των πραγματικών αξιών της Ε.Ε.».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου στον Guy Verhofstadt:

20/09/2017

Προς: Κ. Guy Verhofstadt, ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ΑLDE)

Με μεγάλη μου λύπη σας απευθύνω αυτή την επιστολή, καθώς θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ήδη πιθανότατα ξέρετε ένα άνευ προηγουμένου περιστατικό λογοκρισίας έλαβε χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από ένα μέλος της πολιτικής ομάδας.
 
Μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, oργανώνουμε την έκθεση γελοιογραφίας «EU turns 60: A Cartton Party», με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης. Όπως οφείλαμε υποβάλαμε στην κα Catherine Bearder, την αρμόδια κοσμήτορα, όλο το περιεχόμενο της έκθεσης που ήταν γελοιογραφίες πολιτικού χιούμορ. Προς μεγάλη μας έκπληξη η κοσμήτορας λογόκρινε σχεδόν τις μισές.
 
Το δικαίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η αβάσιμη απόφαση την προσβάλλει. Το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα είναι κομβικές έννοιες της Δημοκρατίας από την εποχή του Αριστοφάνη. Μόνο τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα δεν τις ανέχονται.
 
Θέλουμε να αναγνωρίσουμε παρόλα αυτά ότι η απόφαση της ενέπνευσε ένα νέο κύμα καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς σε όλη την Ευρώπη δημοσιεύονται νέες πολιτικές και χιουμοριστικές γελοιογραφίες. Μάλιστα ο διάσημος Βέλγος σκιτσογράφος Pierre Kroll μας έστειλε ένα σκίτσο του σε ένδειξη συμπαράστασης. Από την Σουηδία ως την Ιταλία και από την Ολλανδία ως την Ρωσία πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει την απόπειρα λογοκρισίας με επικριτικά άρθρα. Σας επισυνάπτω ορισμένα από τα σκίτσα μας ζητήθηκε να αφαιρέσουμε από την έκθεση όπως και το σκίτσο του Pierre Kroll, ώστε να διαπιστώσετε και μόνο σας την απουσία εμπρηστικών ή προσβλητικών στοιχείων προς τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω προσφύγει κατά της απόφασης της κας Bearder στο Σώμα των Κοσμητόρων ζητώντας τους να αναθεωρήσουν έχοντας ως γνώμονα την προστασία της ελευθερίας του λόγου και των πραγματικών αξιών της ΕΕ.
 
Κ. Verhofstadt, είστε γνωστός για την πίστη σας στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και για την εκλεκτή αίσθηση του χιούμορ σας. Σεβόμενος πάντα το δικαίωμα κάθε ευρωβουλευτή να υποστηρίζει στις πεποιθήσεις του, οφείλω να σας πω ότι η στάση της κυρίας Bearder είναι επιζήμια για την ALDE και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σκεφτείτε μονάχα ότι πολλοί δημοσιογράφοι που κάλυψαν το περιστατικό αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν ήταν και φιλελεύθερη!
 
Σας ευχαριστώ που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σας το περιστατικό.
 
Με εκτίμηση,

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής GUE/NGL»