Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο μεταξύ νεοναζί και αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στους πρόσφυγες στην πόλη Χάιντεναου της ανατολικής Γερμανίας.

Ads

Οι νεοναζί επιχείρησαν να σταματήσουν λεωφορεία με πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρονταν σε χώρους φιλοξενίας. Εκτόξευσαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

«Τελικά, η αστυνομία έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο (…) καταφύγιο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικές αρχές.

Πολλοί από τους νεοναζί ανήκαν στο «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» (NPD). Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτα που έγραφαν «σταματήστε την πλημμύρα των ασύλων» και «Έξω οι ξένοι».

Η κυβέρνηση έσπευσε να καταδικάσει τη βία. «Κάποιες φορές δεν θέλεις να είσαι ξένος στη χώρα μας. Αλλά δεν θέλεις να είσαι ούτε Γερμανός. Ντρέπομαι για αυτούς τους ρατσιστές στο Χάιντεναου» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα επιδείξει «μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία ή τον ρατσισμό».

Ads