Με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε επείγουσες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με την εμπλοκή στην υπόθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ads

Ακολουθούν οι ερωτήσεις:

Προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώνονται εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς από την Novartis στην Ελλάδα, με δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας, Υπουργός κατά την επίμαχη περίοδο και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ads

Σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα «σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής (Αντιπρόεδρος της NOVARTIS), με τον κ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω MINDWORK (εταιρία που ελέγχεται από τη σύζυγό του)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, ο κ. Στουρνάρας είχε επιβάλλει μέτρα δρακόντειας λιτότητας στους Έλληνες πολίτες.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

  • Είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
  • Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της;

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία Novartis στην Ελλάδα όπου γίνεται λόγος για δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων.

Με τις δωροδοκίες σκοπός ήταν η διαμόρφωση υψηλών τιμών για τα φάρμακα της NOVARTIS. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών στην Ευρώπη, οι πρακτικές της Novartis, επηρέασαν τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι σκοπεύει να κάνει για να διαπιστώσει αν και πόση ζημιά προκλήθηκε στα Κράτη Μέλη;
2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να δράσει ώστε να προλάβει παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο ΕΕ;