Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Πορτογαλία, που εφάρμοσε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας κατά την μνημονιακή εποχή της χώρας, δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ads

Σύμφωνα με το exit poll της Intercampus, ο συνασπισμός του Πάσους Κουέλιου θα λάβει το 36,8% με 42,6% των ψήφων και 116 με 118 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης λαμβάνουν το 29,5% με 33,9%.  Σύμφωνα με το exit poll της Eurosondagem, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καταλαμβάνει 100 έως 108 έδρες στο Κοινοβούλιο των 230 βουλευτών, ενώ οι σοσιαλιστές 84-90 έδρες.

Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κουέλιου θα χρειαζόταν γύρω  στο 44% των ψήφων. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες εκλογές του 2011, τα κόμματα του συνασπισμού εξασφάλισαν το 50,3% ενώ οι σοσιαλιστές 28%.

Το 2011 η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα έχει βγει από το Μνημόνιο, αφού προηγουμένως εκτόξευσε τους φορολογικούς συντελεστές, προχώρησε σε βαθιές περικοπές του κοινωνικού κράτους και μείωσε δραστικά μισθούς και συντάξεις αλλά και εργασιακά δικαιώματα. Κατόπιν όλων αυτών και μετά από τρία χρόνια ύφεσης, η οικονομία της χώρας επέστρεψε φέτος σε τροχιά ανάπτυξης.

Ads

Αυτή επιστροφή στην ανάπτυξη – αν και εύθραυστη καθώς η Πορτογαλία παραμένει βαθιά χρεωμένη – φαίνεται να λειτούργησε σαν το εισιτήριο για την μέχρι πρότινος κυβέρνηση της λιτότητας που την οδηγεί ξανά ως πρώτη δύναμη στη Βουλή.

Τα προβλήματα παραμένουν

Παρά τους οιωνούς της εύθραυστης ανάκαμψης όμως, τα προβλήματα παραμένουν.

Η ανεργία βρίσκεται ακόμη στο 12% ενώ η ανεργία των νέων φθάνει στο 30%. Το βιωτικό επίπεδο έχει πέσει κάθετα, με την Πορτογαλία να παραμένει ακόμη η πιο φτωχή χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ενας στους πέντε πολίτες εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ ετησίως, ενώ η ποιότητα και οι παροχές της δημόσιας υγείας και παιδείας έχουν πληγεί καίρια από τις περικοπές.

Η μετανάστευση είναι μια ακόμη μεγάλη, ανοιχτή πληγή της κρίσης, που αποτέλεσε και κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

Συνολικά, 485.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα ανάμεσα στο 2011 και το 2014 – αριθμός, που σηματοδοτεί και το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων 50 χρόνων σε μια χώρα που όλος ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Με βάση, δε, τα επίσημα στοιχεία η «μεγάλη έξοδος του Μνημονίου» ξεπέρασε ακόμη και το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’60, όταν το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό εγκατέλειπε μαζικά την Πορτογαλία. Αυτή τη φορά όμως, ο κύριος όγκος των μεταναστών ήταν νέοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες, με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές…