Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ads

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Νίκος Αναστασιάδης παίρνει 56% και 44% ο Μαλάς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%, το οποίο αντιστοιχεί σε 143.401 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73%, σε σύγκριση με 71,8% στον α’ γύρο.

Ads

Στον πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφώνησε και τον συνεχάρη ο συνυποψήφιος του, Σταύρος Μαλάς. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου και Τσίπρα με Αναστασιάδη

Τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter, ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας – Κύπρου ως ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή.

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του.

Του διαβίβασε παράλληλα τις θερμές ευχές του για επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του και κατά τη νέα θητεία του.

Συγχαρητήρια μηνύματα από Γιούνκερ, Ταγιάνι 

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.  Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος όσο ποτέ να βοηθήσω στις προσπάθειες σας για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου. Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας στενά κατά τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε μια πιο ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική Ένωση».

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του απηύθυνε ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), από τον οποίο προέρχεται ο αρχηγός του κυπριακού κράτους.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, ο επίσης κεντροδεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε ξανά για πρόεδρό του ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη για να τον οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά.

Η νίκη Αναστασιάδη είχε φανεί ήδη από τα exit poll, που έδιναν ποσοστό 54,5% – 59,5% στον Νίκο Αναστασιάδη και 40,5% – 45,5% στον Σταύρο Μαλά. 

Η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη στις 22:30 το βράδυ, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία».

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση ήταν η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η 6η που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.