Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα, όπως αναμενόταν, στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

Ads

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κοταρέλι δήλωσε ότι στόχος είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, αν αποτύχει όμως και δεν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά τον Αύγουστο.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία πυροδοτήθηκε από το βέτο που άσκησε ο Ιταλός πρόεδρος στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενος την εξασφάλιση της πορείας της Ιταλίας μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, πορεία η οποία, όπως προκύπτει από το «μπλόκο» του Ματαρέλα, θα απειλούνταν από τον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα.

Ads

Το προφίλ του Κοταρέλι

Ο 54χρονος Κοταρέλι διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εμπειρία ως σύμβουλος των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και τη Βρετανία και εργάστηκε επί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανέλαβε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης, που αναλύει τις δημοσιονομικές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Εργάστηκε επίσης έξι χρόνια στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 2013 συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε εφαρμογή.

Από το 2017 ο Κοταρέλι είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχολιάσει επικριτικά τα οικονομικά σχέδια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, προειδοποιώντας ότι θα οδηγόυσαν σε δημοσονομικό εκτροχιασμό.

Τέταρτο προεδρικό βέτο στην ιταλική πολιτική ιστορία

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος αρνείται να διορίσει έναν υπουργό που υποστηρίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας έχουν υπάρξει τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις που έχει συμβεί αυτό, με πιο γνωστή μία που αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο τότε νικητής των βουλευτικών εκλογών του 1994 μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, είχε προτείνει στον τότε πρόεδρο Όσκαρ Λουίτζι Σκαλφάρο να διορίσει τον δικηγόρο του Τσέζαρε Πρεβίτι υπουργό Δικαιοσύνης.

Αν όμως το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία βρίσκεται σε αναταραχή, το χθεσινό βέτο του Ιταλού προέδρου «ξελάσπωσε» το ευρώ,  το οποίο ξέφυγε σήμερα από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν εδώ και μήνες.

Πάντως, ακόμη κι αν προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και θα κληθεί να διαχειριστεί τυπικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις ενώ θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο.

«Έχω την υποχρέωση να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών»

Απευθυνόμενος στον λαό για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στο βέτο, ο Ιταλός πρόεδρος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Είχε προκύψει πλειοψηφία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ευνόησα την προσπάθειά τους, περιμένοντας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους και να το εγκρίνουν τα μέλη των δυο κομμάτων, παρά το ότι ήξερα ότι θα υπήρχαν επικρίσεις. Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα τη δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια. Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.

Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων. Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές. Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει τη γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή. Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει τη δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις. Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για τη χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση. Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία»

Η στάση του προέδρου έφερε την αντίδραση του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι που τόνισε ότι μια κυβέρνηση πρέπει να διορίζει τους υπουργούς που θέλει και ζήτησε νέες εκλογές. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε. «Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι. «Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», κατέληξε.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην αποτυχία της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, με αναφορά στην στάση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο Ντι Μάιο, ενώ σε εκπομπή της Rai ανέφερε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος. Αντίθετα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα. Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων. «Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Ωστόσο, o ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν συζητά παραπομπή του προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, για εσχάτη προδοσία, επισημαίνοντας ότι θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης τη Δευτέρα σε συνέντευξή του, ότι το κόμμα του δεν έχει στο πρόγραμμά του την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Οι δηλώσεις Κόντε

Από την πλευρά του, ο Κόντε εξερχόμενος από το Κυρηνάλιο, σε πιο ήρεμο τόνο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων. «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.