Έντεκα δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προβλεπόταν θα δανειστεί για το τρέχον έτος η Γερμανία, χάρη στην εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο ταμείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Χρέους.

Ads

H δημοπράτηση τίτλων της χρηματαγοράς και κρατικών ομολόγων αναμένεται να αποφέρουν 174,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 11 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί στην αρχή του έτους. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο, το κράτος περιόρισε την έκδοσή τους κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τα χαμηλά επιτόκια, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την επανένωση της χώρας και τα μεγαλύτερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα, τα οποία κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους υπερέβησαν κατά 6% τα έσοδα του αντίστοιχου διαστήματος το 2014, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μεταφέρει πέντε δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους στο 2016, προκειμένου να στηρίξει τα κρατίδια και τους δήμους στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. 

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου υπολογίζει, πάντως, ότι το ποσό που θα δαπανήσει φέτος η Γερμανία για την προσφυγική κρίση θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος για μηδενικό νέο δανεισμό και μηδενική αύξηση φόρων, το λεγόμενο «μαύρο μηδέν», που έχει θέσει το Βερολίνο.