Με το σύνθημα «Μέλλον Γερμανία» οπαδοί του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν σήμερα ενάντια στη «μαζική μετανάστευση», το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες από την καγκελάριο Μέρκελ το 2015, το «υψηλό» δημόσιο χρέος και την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που απειλεί, όπως λένε, τις συντάξεις από τα επικουρικά ταμεία.

Ads

Η πορεία του AfD ξεκίνησε τελικά με μια μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Με πλήθος γερμανικών σημαιών και συνθήματα όπως «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου για την κεντρική συγκέντρωση με ομιλίες της ηγεσίας του κόμματος. Ενώ οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή 12.000 ατόμων, ο αριθμός των οπαδών της AfD στην πορεία δεν ξεπερνούσε τους 5.000. 

Αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι κομματικές οργανώσεις της AfD στη Ρηνανία προσέφεραν στα μέλη τους «χαρτζιλίκι» 50 ευρώ, προκειμένου να πάνε στο Βερολίνο και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. 

Παράλληλα είχαν διοργανωθεί αντιδιαδηλώσεις. Συνολικά η συμμετοχή στις 13 πορείες και εκδηλώσεις των αντι-διαδηλωτών ξεπέρασε τελικά τις 15.000 που ανέμεναν οι διοργανωτές. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν υπολογίζεται στα 25.000 άτομα.

Ads

Επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο σταθμό Φρίντριχστρασε.

Πηγή: Deutsche Welle