Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές εισέβαλαν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πτήσεις. Οι αυτονομιστές που επέβαλαν στρατιωτικό νόμο στην περιοχή ζήτησαν να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης. Δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ακούστηκαν πυροβολισμοί από το χώρο του αεροδρομίου. Την ίδια στιγμή, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, που χαίρει εκτίμησης τόσο στην Δύση όσο και στην Ρωσία ανακοίνωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση των αποσχιστών στα ανατολικά.  

Ads

Παράλληλα, είπε ότι δεν θα συναντηθεί με τους “τρομοκράτες” στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι κατήγγειλαν ως παράνομες τις εκλογές, και ότι η ηρεμία στην περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την εμπλοκή της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί εντός του Ιουνίου επίσκεψη του Ποροσένκο στην Μόσχα ενώ από το Κρεμλίνο έρχονται θετικά μηνύματα για τον νέο Πρόεδρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να λέει ότι είναι έτοιμοι να έρθουν σε συνομιλίες. 

Πάντως, ο Ποροσένκο τόνισε ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί την “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” της Ουκρανίας, καθώς και ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιατσενιούκ – κάτι που είναι θετικό και για την Δύση. 

Όμως, και ο έκπτωτος Πρόεδρος, Βίκτορ Γιαννούκοβιτς, ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή του λαού, μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο. «Ανεξάρτητα από την περιφέρεια ή τη συμμετοχή, όποια κι αν είναι η επιλογή που έγινε, σέβομαι αυτή την επιλογή, η οποία έγινε την πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω πως, για τη νομιμότητα των εκλογών και τη νομιμότητα του ίδιου του προέδρου, η συμμετοχή των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας μας είναι απαραίτητη», δήλωσε διατυπώνοντας την εκτίμηση πως «πολλοί ψηφοφόροι των περιφερειών αυτών προσβλήθηκαν και ταπεινώθηκαν από τις πράξεις της παράνομης εξουσίας». Παράλληλα κάλεσε τον νέο Πρόεδρο να «θέσει τέλος στο λουτρό αίματος και να αποσύρει τα ουκρανικά στρατεύματα από τα ανατολικά της χώρας».

Ads

Την ίδια στιγμή, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα κλείνει τις ουκρανικές τράπεζες στην Κριμαία. «Από σήμερα σταματά η λειτουργία των παραρτημάτων των ουκρανικών τραπεζών στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη λόγω της αποτυχίας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές. Η απόφαση ελήφθη για την προστασία των καταθετών και των πελατών των οποίων τα δικαιώματα είχαν παραβιαστεί λόγω της ντε φάκτο διακοπής της λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.