Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν ταχεία επανεξέταση των κανόνων της ζώνης  Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες», καθώς οι συστηματικοί, σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.

Ads

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και αποφάσισαν να τεθούν «αμέσως» σε εφαρμογή ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συνεδρίαση οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν επίσης, να ανταλλάξουν τα στοιχεία επιβατών που μετακινούνται αεροπορικώς εντός της ΕΕ, να περιορίσουν το εμπόριο όπλων και να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου. 

Ads

image

«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Πρέπει να είμαστε αδυσώπητοι στην αποφασιστικότητά μας, πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας, αλλιώς η Ευρώπη θα χάσει τον δρόμο της» είχε πει νωρίτερα ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου, είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν «να ενισχύσουν σημαντικά» τα μέσα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού.

Ο Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η άμεση και ενισχυμένη δράση «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση».

Τόνισε ότι τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάσει αλλαγές στο σύστημα της ζώνης Σένγκεν, προκειμένου να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια».

* Η συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.