Η ΕΕ παραμένει σε ετοιμότητα να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ένωσης, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι θα θεωρηθεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου η οποιαδήποτε ρωσική μονομερή στρατιωτική δράση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη φερόμενη ρωσική έφοδο σε ουκρανικά εδάφη. Σε άλλο μήκος κύματος, οι δηλώσεις των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας που άσκησαν κριτική στην πολιτική που ασκεί η ΕΕ ως προς τη Μόσχα.

Ads

Σχετικά με το θέμα παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλιστεί η ροή γκαζιού προς την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της ουκρανικής Βουλής να ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των κρίσιμων ουκρανικών αγωγών. Σε τριμερείς επαφές κορυφής Βρυξελλών, Ρωσίας και Ουκρανίας, με θέμα και το φυσικό αέριο, συμφώνησαν Μπαρόζο και Πούτιν.

Για το ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά τρόφιμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κίνηση της Μόσχας και σημείωσαν πως έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετασθεί το πρόβλημα. Χαιρετίζουν επίσης την απόφαση της Κομισιόν να προαναγγείλει μέτρα υποστήριξης για νωπά αγροτικά προϊόντα που πλήττονται από την κρίση.

Αντιδράσεις από Ουγγαρία και Σλοβακία

«Η πολιτική των κυρώσεων που επιδίωξε η Δύση, δηλαδή εμείς, συνέπεια της οποίας είναι όσα κάνει η Ρωσία, προκαλεί μεγαλύτερη ζημία σε εμάς παρά στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. «Στην πολιτική αυτό το λέμε να βάζει κανείς τρικλοποδιά στον εαυτό του», σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ε.Ε. όχι μόνο θα πρέπει να αποζημιώσει με κάποιο τρόπο τους παραγωγούς, είτε αυτοί είναι Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι ή Έλληνες, που τώρα υφίστανται απώλειες, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρηθεί ολόκληρη η πολιτική των κυρώσεων».

Ads

«Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το ειδικό βάρος της Ουγγαρίας και επομένως οι δυνατότητές που έχουμε. Όμως αναζητώ εταίρους για να αλλάξουμε την πολιτική των κυρώσεων στην Ε.Ε., που πιστεύω ότι δεν την μελετήσαμε προσεκτικά», κατέληξε.

«Γιατί πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία της Ε.Ε. που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται [ξανά];», ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο. «Εάν υπάρχει κατάσταση κρίσης, θα πρέπει να επιλυθεί με άλλα μέσα κι όχι μέσω άσκοπων κυρώσεων. Ποιος επωφελείται από τη συρρίκνωση της οικονομίας της Ε.Ε., τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας και την Ουκρανία οικονομικά γονατισμένη;», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η Σλοβακία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά και την υπερψήφιση νόμου από την ουκρανική Βουλή που επιτρέπει στο Κίεβο να μπλοκάρει τη μεταφορά ρωσικού γκαζιού μέσω του κρίσιμου ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Επαφές ΕΕ -Ρωσίας- Ουκρανίας για φυσικό αέριο και συνθήκη σύνδεσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν για την προετοιμασία επαφών κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αλλά και τη Συνθήκη Σύνδεσης που έχει υπογράψει το Κίεβο με τις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου απομάκρυνε την Ουκρανία από την οικονομικο-πολιτική Ευρασιατική Ένωση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Πούτιν στα εδάφη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης.