Ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε η γαλλική εταιρεία TOTAL, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή της εταιρείας, Στεφάν Μισέλ, με Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ads

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ιταλική εταιρεία και το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας γι΄ αυτό «είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου» επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε ακόμη ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον στόχο «Καλύψω» του τεμαχίου 6.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, παρότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρεμποδίστηκε, από την Τουρκία, η γεώτρηση στο τεμάχιο 3, ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (σσ: η TOTAL) θέλει να διευρύνει την παρουσία του εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο, όπως το 8, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Ο κ. Μισέλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι συζητήθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας και ότι έγινε αίτηση και για το τεμάχιο 8.

Ads

Για τον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισέλ είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαίωση της εκτίμησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ