Παρίσι. Η πόλη του φωτός, η πόλη του έρωτα για πολλούς και σίγουρα η πόλη που γέννησε τα καφέ – μπιστρό. Είδος που πλέον είναι υπό εξαφάνιση.

Ads

Αυτό στενοχωρεί τον Μπλαίζ Αρνόλντ. Έτσι με το τρίποδό του στον ώμο, περιδιαβαίνει το Παρίσι. Όταν ο καιρός είναι βροχερός στήνει την κάμερά του και απαθανατίζει όλα τα μικρά γοητευτικά καφέ που γίνονται όλο και πιο σπάνια στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Τα καφέ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του Παρισιού και της Γαλλίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο. Και μόνο οι λέξεις «γαλλικό καφέ» αποπνέουν γοητεία. Σου φέρνουν στο μυαλό όμορφες, κομψές και θελκτικές εικόνες. Όμορφες μυρωδιές. Γαργαλιστικές γεύσεις. 

image

Ads

Ο καφές ήρθε στο Παρίσι το 1657 παρέα με τον περίφημο Γάλλο ταξιδευτή Ζαν ντε Τεβενό, γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στην αγορά Σεν Ζερμέν, ένας Αρμένης, με το όνομα Χαρουτιούν ή Πασκάλ, άνοιξε ένα maison de café, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

Με το που έκλεισε η αγορά, ο Αρμένης μετέφερε την επιχείρηση στην προκυμαία de l’ Ecole, όπου ένας Παρισινός μπορούσε να πιει ένα καφεδάκι για «deux sous, six deniers». Ο Πασκάλ ήταν πρωτοπόρος.

image

Από τότε, τα καφέ πλήθυναν στο Παρίσι. Έγιναν συνώνυμο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η παρακμή τους ξεκίνησε στα τέλη του 2009. Περίπου 2.000 καφέ έκλεισαν. Γιατί οι απαιτήσεις των πελατών άλλαξαν. 

Η Coca Cola Light ήταν, το 2007, το αφέψημα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Γαλλία και τα καφέ δεν πρόσφεραν Coca Light. Προσφορά και ζήτηση. Απλά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και με τις καμπάνιες κατά του αλκοολισμού.

image

Ο Μπλαίζ Αρνόλντ τώρα καταγράφει τα καφέ σε μια σειρά φωτογραφιών υπό τον τίτλο «Red Lights». Θέλει να τραβήξει την προσοχή σε αυτό το υπό εξαφάνιση είδος. Αυτούς τους υπέροχους τόπους συνάντησης – σήμα κατατεθέν του Παρισιού – που πλέον κινδυνεύουν να χαθούν. 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image