Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέβιντ Κάμερον, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης συμμαχίας με το ευρωσκεπτικιστικό Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ εφόσον το κόμμα τους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015.

Ads

 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS UK, το 30% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος θα υποστήριζε μια συμμαχία με το UKIP, το οποίο κέρδισε τις ευρωεκλογές, έναντι του σημερινού εταίρου στην κυβέρνηση που είναι το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
 
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού από δω και πέρα που παλαιότερα είχε δηλώσει σε ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το κόμμα του Φάρατζ ότι «δεν κάνουμε συμφωνίες».
 
Από τότε πάντως ο Κάμερον – μετά και την επιτυχία του Ukip στις ευρωεκλογές – έχει δυναμώσει την αντιμεταναστευτική ρητορική του για να καλύψει μέρος ψηφοφόρων του Φάρατζ ενώ έχει διαμηνύσει ότι εφόσον επανεκλεγεί η κυβέρνησή του θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
 
Πάντως σε σχετική με το δημοψήφισμα ερώτηση οι ψηφοφόροι των Τόρις κατέταξαν την υπόσχεση του πρωθυπουργού στην τελευταία θέση με τις πιο σημαντικές πολιτικές του με ποσοστό 28%.
 
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.191 ενηλίκων, δείχνει επίσης ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν και μία ανανέωση της τρέχουσας συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
 
Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου μπροστά από τους Συντηρητικούς (29%), το UKIP (19%) και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (7%).
 
«Αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι είναι πιθανό κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές» σχολίασε η γενική διευθύντρια του TNS UK Μισέλ Χάρισον,
 
«Αν και είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς το μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας με το UKIP, είναι ένα ερώτημα αν η πιθανότητα αυτή μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε.