Από το διαμέρισμα ενός 44χρονου ενοίκου του «Πύργου της Κολάσεως», οδηγού ταξί στο επάγγελμα, φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία του Λονδίνου.

Ads

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών οδηγούν προς τον 44χρονο Behailu Kebede και το ελαττωματικό ψυγείο του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες των ενοίκων της πολυκατοικίας, ο οδηγός ταξί με καταγωγή από Αιθιοπία, χτύπησε την πόρτα γειτόνισσάς του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης για να της πει ότι είχε πάρει φωτιά το ψυγείο του.

image

Ads

«Ήταν ακριβώς 12:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φωτιά ήταν στην κουζίνα του και ήταν μικρή. Μπορούσα να τη διακρίνω, διότι η εξώπορτα ήταν ανοιχτή», δήλωσε η 41χρονη Maryann Adam, που αμέσως μετά κάλεσε την Πυροσβεστική.

Αν και οι πρώτοι πυροσβέστες έφτασαν στον τόπο του συμβάντος μέσα σε μόλις έξι λεπτά, η φωτιά δεν χρειάστηκε περισσότερα από 15 λεπτά για να εξαπλωθεί και άλλα τόσα για να εγκλωβίσει όλους τους ενοίκους στην θανατηφόρα παγίδα της.

Αυτή η ταχύτητα είναι που έχει προκαλέσει θυελλώδεις συζητήσεις στην Βρετανία για το κατά πόσο το σύστημα πυρασφάλειας και πολεοδομικών αδειών είναι επαρκές.

Ένας φίλος του ταξιτζή δήλωσε ότι ο 44χρονος κατάφερε να βγει από το φλεγόμενο κτίριο αλλά είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ. «Ο Behailu σήμανε τον συναγερμό, αυτό άκουσα. Είναι καλά, αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσει ακόμα. Γνωρίζω πως φιλοξενείται από φίλους».