Στην Ιταλία έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα η διεθνής κοινότητα, αναμένοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται από το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 11 το βράδυ (12 ώρα Ελλάδος) οπότε και τα ανακοινωθούν τα exit poll, ωστόσο συγκεντρωτικά αποτελέσματα δεν θα εκδοθούν πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ακόμη κι αν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, θα παραμείνει ασαφές ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. 

Ads

Σημειώνεται δε, ότι παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία).

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα, η προσέλευση στις κάλπες ανερχόταν σε 58,5%. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013, διότι πριν πέντε χρόνια, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα, μέχρι το μεσημέρι.

Παράλληλα, προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα. Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά, είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Ads

Στην Ρώμη, 36 άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών. Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.

Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.

Οι πέντε πιθανές κυβερνήσεις 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πιθανές κυβερνήσεις», επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ειδικότερα, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Forza Italia και των κεντρώων κομμάτων, ένας συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Τα τελευταία δύο σενάρια φαντάζουν λιγότερο πιθανά, ενώ μία συμμαχία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης μοιάζει αδύνατη.

«Το έχω αποκλείσει εντελώς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ένα από τα μετεκλογικά σενάρια, επίσης, είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Επίσης, μία ισχυρή πιθανότητα είναι η ανάδειξη κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία, όπου κανένας δεν θα έχει συγκεντρώσεις το απαιτούμενο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ωστόσο, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρητικά, μπορούν να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, όπως σημείωσε ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός», σημείωσε.

image

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εντάσσει στους κόλπους του ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναδειχτεί πρωθυπουργός λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη. Στο εκλογικό του τμήμα στο Μιλάνο πάντως, τον περίμενε μια έκπληξη. Ημίγυμνη κοπέλα της οργάνωσης FEMEN πηδά στον πάγκο με τα ψηφοδέλτια διαμαρτυρόμενη για την παλινόρθωση του Καβαλιέρε.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός καταδικασμένος για φορολογική απάτη γυρίζει απτόητος στην κάλπη μοιράζοντας ατσαλάκωτα χαμόγελα στους παρισταμένους. Και έχει κάθε λόγο αφού αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανόν η κεντροδεξιά συμμαχία του με τον ξενοφοβικό Ματέο Σαλβίνι και τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Ο σημερινός ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός μαζί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι εξάντλησαν κάθε ευκαιρία για να πείσουν τους Ιταλούς να στηρίξουν την κεντροαριστερή συμμαχία τους.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν τη 1η θέση στο ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα των 5 Αστέρων» και τη 2η στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς, την 3η και 4η θέση αντίστοιχα στο κόμμα του Μπερλουσκόνι και στη Λέγκα του Βορρά, που συνεργάστηκαν στις εκλογές. Ωστόσο, ο συνασπισμός τους βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις  στην πρώτη θέση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, αδιευκρίνιστος όσο και καθοριστικός παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων, αλλά και το ποσοστό της αποχής.

image

Οι κάλπες θα αναδείξουν 630 βουλευτές και 315 μέλη της Γερουσίας και δικαίωμα ψήφου έχουν 46 εκατομμύρια πολίτες. Κάποιοι θεωρούν πως η μυστικότητα της ψήφου κινδυνεύει από το νέο τρόπο σύστημα αδιάβλητης ψηφοφορίας. Κάθε ψηφοδέλτιο σημειώνεται με ένα αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε ψηφοφόρο και γράφεται στο κουπόνι που κόβεται πριν το ψηφοδέλτιο πέσει στην κάλπη. Η εφαρμογή του νέου συστήματος προκάλεσε καθυστερήσεις και εκνευρισμούς στους ψηφοφόρους που χρειάστηκε να περιμένουν έως και δύο ώρες στην ουρά.

Περίπλοκο είναι και το νέο εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα γίνει η κατανομή των εδρών.