Υπέρ της τροποποίησης του νομοσχεδίου για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, τάχθηκε την Τετάρτη η Βουλή των Λόρδων. 

Ads

Συγκεκριμένα κατατέθηκε τροπολογία αναφορικά με το δικαίωμα προστασίας των περίπου τριών εκατομμυρίων υπηκόων των κρατών – μελών της Ε.Ε. που ζουν στην Βρετανία και η οποία υπερψηφίστηκε με 358 ψήφους υπέρ έναντι 256 κατά. 

Αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα καθυστερώντας  το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50 για τις διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Το ψήφισμα αυτό της Άνω Βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου δεν θέτει πάντως υπό αμφισβήτηση το νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών και έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ads

Σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιδιώξει να ανατρέψει το ψήφισμα της Βουλής των Λόρδων, όπου το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία (252 έδρες σε σύνολο 805), χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία που διαθέτει στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές πριν από τη μετατροπή του σχεδίου νόμου σε νόμο του κράτους και πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.