Εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρεί από τις συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης. 

Ads

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Αναστασιάδης: Προηλειμμένη η απόφαση Ακιντζί 

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτική δήλωσή του, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς κανένα λόγο και καμιά αιτία. Εκτίμησε μάλιστα ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν  προϊόν προηλειμμένης απόφασης. 

Ads

Μάλιστα δήλωσε ότι λυπάται πολύ για την κατάληξη καθώς, όπως υποστήριξε η συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα. Κάποια στιγμή που υπήρξε μια σύντομη διακοπή εξαιτίας κάποιας διαφωνίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και του ΟΗΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποχώρησε χωρίς κανένα λόγο. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να «εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου». 

Ακιντζί: Δεν έφυγα εγώ, ο Αναστασιάδης έφυγε 

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ανέφερε ότι δεν είναι εκείνος που αποχώρησε από τις συνομιλίες, όπως μεταδίδεται από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κι αυτό, όπως υποστήριξε, όταν άκουσε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε να λέει ότι η κατάσταση όπως δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος προκαλεί δυσαρέσκεια και πρέπει να διορθωθεί. Σύμφωνα με τον Ακιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης άνοιξε την πόρτα και έφυγε και την έκλεισε δυνατά.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι μετά από αυτό, δεν είχε να περιμένει τίποτε άλλο και αποχώρησε. Είπε επίσης ότι δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες και πως είναι στο χέρι της Ελληνοκυπριακής πλευράς να διορθωθεί η κατάσταση για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Ακόμη είπε ότι σήμερα μετέβη στις συνομιλίες έχοντας στην ατζέντα μόνο το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος αλλά ο Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε όπως ο ίδιος θα περίμενε. Τέλος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στα κατεχόμενα.

Επιβεβαιώνει την αποχώρηση Ακιντζί ο Έιντε

Την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επιβεβαίωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντησή του με τον Ακιντζί, ο Άιντε ανέφερε ότι η συνάντηση της Πέμπτης «εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν».

Τόνισε επίσης ότι και οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν πως η διαδικασία δεν σταμάτησε. Επανέλαβε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς».