Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και εκτός απροόπτου θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος. 

Ads

Ο ίδιος μπήκε στη γαλλική πολιτική σκηνή αποφασισμένος να εφαρμόσει τα προσόντα του, δηλαδή αυτά του επενδυτή τραπεζίτη. 

Πριν δυο χρόνια ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και πριν λίγο καιρό αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία – ως ανεξάρτητος και απέναντι στον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν. 

Γρήγορα αναδείχτηκε σε φαβορί στις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προτού καν γιορτάσει τα 40ά του γενέθλια. Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στις εκλογές, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης κράτους μετά τον Ναπολέοντα.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του και τη φθορά του γαλλικού δικομματισμού. 

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές. Υποστήριξε ότι η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα και δήλωσε ότι ο ίδιος το γνωρίζει γιατί υπήρξε μέρος του. 

Από τα κολλέγια, στη Ρότσιλντ κι από κει στο υπουργείο Οικονομίας 

Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Ρότσιλντ εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. 

Ως υπουργός καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Υποψήφιος για πρόεδρος

Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική.

Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου και τελικά κατάφερε να περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο. 

Εκεί θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν που τον χαρακτηρίζει υποψήφιο «του χρήματος και των τραπεζών». Ωστόσο, η ίδια ηγείται του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και αναμένεται ότι οι ψηφοφόροι όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων θα συσπειρωθούν εναντίον της και τελικά υπέρ του Μακρόν.