Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης μετά την καλοκαιρινή διακοπή, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση Τσίπρα να συμπεριληφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία ελέγχου και στην αναθεώρηση των μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ως όρο για την τρίτη δέσμη μέτρων.

Ads

«Η ομάδα μας υποστηρίζει πλήρως το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για να προσδώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε μια έκθεση του 2014 σχετικά με τις εργασίες της Τρόικας, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ είχαν παραβιαστεί, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε συμμετοχή» δήλωσε σχετικά η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωαριστεράς. 

«Και άλλοι ηγέτες συμφώνησαν μαζί μου ότι η μόνιμη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη κομβική, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια. Ο Πρόεδρος Σουλτς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ένα από τα ενδεχόμενα που συζητήθηκαν είναι μια «εσω – θεσμική συμφωνία» (Inter-institutional Agreement) μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν» τόνισε. 

«Η άποψή μου είναι ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή διαφορετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως οι επιτροπές οικονομικών υποθέσεων, κοινωνικών υποθέσεων και περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να πιέζει για περισσότερη δημοκρατία, για την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και κυρίως του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» κατέληξε η επικεφαλής της ευρωαριστεράς. 

Ads