Δημοψήφισμα ώστε να θεσπιστεί κατώτατος μισθός 3.230 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 18 Μαϊου. Σημειώνεται πως ήδη περίπου το 90% των εργαζομένων στην Ελβετία λαμβάνουν μισθό πάνω από αυτό το ποσό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ads

 
Ειδικότερα το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημοψήφισμα προβλέπει τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου στα 22 φράγκα, δηλαδή 18 ευρώ. Πρόκειται για ένα αίτημα των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας, που αναφέρουν πως το επίπεδο των μισθών δεν αντιστοιχεί στα επίπεδα των τιμών, που επίσης είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.
 
Στον αντίποδα ελβετικές εταιρείες, μεταξύ αυτών πολυεθνικές όπως η Nestle και η Novartis, τάσσονται κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, αναφέροντας πως θα οδηγήσει σε περικοπή των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως παρά την παρουσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρείων στην Ελβετία, τα δύο τρίτα των εργαζομένων απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εργοδότες επιπλέον υποστηρίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει προς τα πάνω όλους τους μισθούς αλλά και τις τιμές. 
 
Καθώς το 90% των εργαζομένων λαμβάνουν ήδη μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου που προωθείται είναι πολύ πιθανό το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 52% των πολιτών δηλώνει πως ενδέχεται να απορρίψει την πρόταση. Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση έδειχνε πως ίδιο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της αύξησης.
 
Τα δημοψηφίσματα αποτελούν βασικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος της Ελβετίας. Τουλάχιστον τέσσερα διεξάγονται κάθε χρόνο. Ωστόσο στη χώρα που αποτελεί την «καρδιά» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, πάνω από 300 τράπεζες έχουν την έδρα τους στην Ελβετία, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι, σημειώνει το Bloomberg, παίρνουν το μέρος των εργοδοτών.

Ενδεικτικό είναι πως το 2012 μέσω δημοψηφίσματος απορρίφθηκε η πρόταση για χορήγηση άδειας έξι εβδομάδων μετ’ αποδοχών. Όμως το 2013 πάλι μέσω δημοψηφίσματος απορρίφθηκε η αύξηση των αμοιβών και των αποζημιώσεων υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών.