Εκτός νόμου, ως τρομοκρατική οργάνωση, θα τεθεί το νεοναζιστικό κόμμα «Εθνική Δράση» στη Βρετανία.

Ads

Η σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει την έγκριση και από το κοινοβούλιο βάσει του κανονισμού «Terrorism Act 2000». Όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή μετά από τις απαραίτητες συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως θα είναι η πρώτη φορά που κόμμα της ακροδεξιάς τίθεται εκτός νόμου στη Βρετανία. Οι οπαδοί της «Εθνικής Δράσης» είναι υποστηρικτές του Χίλτερ και χαρακτηρίζουν τους Εβραίους «παγκόσμιο ιό». «Όταν έρθει η ώρα θα βρεθούν στα θαλάμους», αναφέρουν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Guardian. Το σήμα που χρησιμοποιεί η οργάνωση είναι το ίδιο με το σήμα των «SA» των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου.

Η νεοναζιστική οργάνωση, αν και αριθμεί λίγα μέλη, έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από τα social media μετά την άγρια δολοφονία της Τζο Κοξ από τον ακροδεξιό Τόμας Μέιρ. 

Ads

Τα μέλη της «Εθνικής Δράσης» εξήραν τον δολοφόνο ενώ πολλοί αυτούς έγραφαν: «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Πρόκειται τη φράση που είπε ο Τόμας Μέιρ στο δικαστήριο όταν του ζητήθηκε να αναφέρει το όνομά του.

Παράλληλα η οργάνωση με μηνύματά της στο διαδίκτυο και την ιστοσελίδα που έχει προτρέπει τους οπαδούς της να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες κάνοντας λόγο για «ακτιβισμό μοναχικών λύκων».

Βάσει του νόμου, από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομη η οργάνωση, κάθε συμμετοχή ή εμπλοκή με αυτήν θα επιφέρει ποινή φυλάκισης έως 10 ετών.

«Η εν λόγω οργάνωση δεν έχει καμία θέση στη βρετανική κοινωνία. Είναι σαφές ότι η ασφάλεια και η προστασία των οικογενειών, των κοινοτήτων και της χώρας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.

Υπογράμμισε πως «λαμβάνονται μέτρα για να αποκηρύξουμε τη δράση της νεοναζιστικής ομάδας». Όπως πρόκειται για μια «ρατσιστική, ομοφοβική, αντισημτική οργάνωση που αναζωπυρώνει τα μίση, υμνεί και προωθεί τη βία. Αυτό σημαίνει πως το να είσαι μέλος της ή να καλείς σε υποστήριξη αυτής της οργάνωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα».