Ένα στα τρία παιδιά κάτω των τριών ετών που ζουν στην ΕΕ έχουν υψηλής ποιότητας και προσιτή φροντίδα, σύμφωνα με την έκθεση για τους στόχους της Βαρκελώνης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Τώρα, δρομολογείται ο επόμενος στόχος, ώστε το 90% των παιδιών από την ηλικία των τριών ετών να έχουν υποχρεωτικά προσχολική φροντίδα.

Οι στόχοι αυτοί τέθηκαν το 2002 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αποτελούν κρίσιμο τμήμα της στρατηγικής της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην αγορά εργασίας.

Αν και ο στόχος του 33%, κατά μέσον όρο στην ΕΕ, να έχουν τα παιδιά υψηλή φροντίδα επιτεύχθηκε, μόνον τα 12 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πετύχει τον στόχο αυτό μεμονωμένα, ενώ για τα άλλα 16 υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Ads

Η Μάλτα και η Ρουμανία ειδικότερα έχουν κάνει τεράστια πρόοδο ως προς τους στόχους τους, ενώ άλλα κράτη-μέλη έχουν δει τις επιδόσεις τους να χειροτερεύουν, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δανία είχε υπερδιπλάσια απόδοση παρέχοντας παιδική φροντίδα υψηλού επιπέδου στο 70% των παιδιών της. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά, κάτω του 10%, σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία και κάτω από 20% στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.