Πολύ πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς κινήθηκε ο Μάριο Ντράγκι, στην προσπάθειά του να τονώσει την ευρωζώνη. Όπως ανακοινώθηκε το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης διαμορφώνεται πλέον στο 0% από 0,05% που ήταν πριν, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο -0,40%, με μείωση κατά 10 μονάδες βάσης.

Ads

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ ξεκινώντας από τον Απρίλιο ενώ διευρύνει και την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, θα εισάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ, οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί.  

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.  

Ads

Ο Μάριο Ντράγκι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία θα εξηγήσει τη λογική πίσω από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ θα δημοσιοποιήσει και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.