Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει τα αποτελέσματα της κρίσης και της λιτότητας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η συγκέντρωση πλούτου έχει αυξηθεί. Όσο για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο έχασαν το 40% της περιουσίας τους.

Ads

Βάσει των στοιχείων του 2014, σε δείγμα 84.000 νοικοκυριών, το 5% στην ευρωζώνη, που είναι και οι οικονομικά ισχυρότεροι, κατέχουν το 37,8% του καθαρού πλούτου έναντι 37,2% που κατείχαν το 2010. Αντίθετα το 5%, που είναι και τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά έχουν μόνο χρέος.

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, όχι μόνο ανέκαμψαν, αλλά και ενισχύθηκαν.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ads

«Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος μειώθηκε κατά περίπου 40% … αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%», ανέφερε η ΕΚΤ. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε και στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι οικογένειες στο Λουξεμβούργο ήταν οι πλέον οικονομικά εύρωστες, έχοντας κατά μέσο περιουσία 437.500 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στη Λετονία ήταν μόλις 14.200 ευρώ.

Το όριο του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών ανέρχεται στα 496.000 ευρώ, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».