Το πρώτο εξάμηνο της θητείας του ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανέλαβε το δύσκολο έργο της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων. Η επιτυχία ή αποτυχία τους θα κρίνει εν τέλει και την επιτυχία του γάλλου προέδρου, εκτιμούν αναλυτές.

Ads

Τον παρομοιάζουν με τον Δία, τον Ναπολέοντα και τον «Βασιλιά Ήλιο» χωρίς ωστόσο να του αποδίδουν και τις αρετές τους. Ακόμα και τα ποσοστά δημοτικότητας του Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπορούν να συγκριθούν πλέον με εκείνα που είχε όταν ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν έχει βγει σχεδόν αλώβητος από τις μαζικές κινητοποιήσεις, που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες των προκατόχων του για ανόρθωση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. «Στη Γαλλία δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνεις δημοφιλής», εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ από το γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι για να προσθέσει: «Αν δεν δράσει γρήγορα θα βγει χαμένος».

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Time ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την πτώση της δημοτικότητάς του: «Το χειρότερο είναι να μειωθεί η δημοτικότητά σου χωρίς να δρας και χωρίς να αποδίδεις». Κατά την άποψη του γάλλου προέδρου το μόνο που πράττει είναι να πραγματοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εφαρμόζει στην αρχή της θητείας του δύσκολες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να αποδώσουν καρπούς.

Η Γαλλία θέλει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με Ρωσία και ΗΠΑ

Ads

Τους τελευταίους έξι μήνες ο Εμμανουέλ Μακρόν κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στην εξωτερική πολιτική. Μόνο την τελευταία εβδομάδα επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Σαουδική Αραβία, για να ενημερωθεί για την τύχη του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαφίκ Χαρίρι, αφού πρώτα εγκαινίασε στο Άμπου Ντάμπι το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία για να εγκαινιάσει στην Αλσατία από κοινού με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ το πρώτο γαλλογερμανικό μουσείο για τους πεσόντες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

image

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική την επομένη της ανάληψης καθηκόντων ο Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο για να σχεδιάσουν από κοινού έναν οδικό χάρτη για την ΕΕ, κι ας διαφωνούν σε ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρωζώνης. Αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε τον Σεπτέμβριο η ομιλία του γάλλου προέδρου στη Σορβόννη για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Μανουέλ Λαφόν Ραπνούιγ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων «παρά την όποια ρητορική υπέρ της Ευρώπης, το Παρίσι ακολουθεί πρωτίστως μια κλασική εξωτερική πολιτική, η οποία θέλει τη Γαλλία να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις υπερδυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ».

Παρά τη μείωση της ανεργίας έπεσε η δημοτικότητα του προέδρου

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ακόμη να δώσει ωστόσο τις πιο καθοριστικές μάχες στο εσωτερικό. Τον Σεπτέμβριο χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της απασχόλησης, της φορολόγησης και του συνταξιοδοτικού, που σύμφωνα με τον πρόεδρο, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.

Παρά την πρόσφατη μείωση της ανεργίας στη χώρα, η δημοτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν έπεσε στο 35%, σύμφωνα με την Harris Interactive Poll. O πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση διότι πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα, εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ: «Ο Εμμανουέλ Μακρόν οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις διότι βάσει αυτών θα κριθεί αν πέτυχε ή αν απέτυχε ως πρόεδρος».

Πηγή: Deutsche Welle