Εκπνέει αύριο στις 10:00 το πρωί το νέο τελεσίγραφο 48 ωρών της Μαδρίτης στη Βαρκελώνη. 

Ads

Η Μαδρίτη έχει ζητήσει από την καταλανική κυβέρνηση να απαντήσει γραπτώς και ξεκάθαρα αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της ή όχι. 

«Ζητώ από τον Πουτζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών» δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Από την πλευρά του, ο Πουτζντεμόν έχει ζητήσει διάλογο δυο μηνών. 

Ads

Η Μαδρίτη, ωστόσο, απειλεί να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, μια κίνηση με την οποία διακινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ή εκλογές…

Ωστόσο, σήμερα κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, αν ο Πουτζντεμόν αποδεχτεί να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές, ώστε να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη. 

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζντεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα», επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την επιλογή.

«Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και… να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επιλογή θα τερμάτιζε «χωρίς καμιά αμφιβολία» την απειλή της αναστολής της αυτονομίας.