Οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Ουγγαρία, για τις  βουλευτικές εκλογές και κανείς δεν αμφιβάλλει ως προς τον νικητή τους, ο οποίος, όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2014, αλλά και τον Απρίλιο του 2010, θα είναι και πάλι ο σημερινός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το δεξιοεθνικιστικό του κόμμα «Ένωση Νεαρών Δημοκρατών» (FIDESZ). Η διαδικασία ξεκίνησε στις 6 (τοπική ώρα, 7 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει έως τις 7 μμ (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Απουσία exit polls, οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ.

Ads

Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσει εκ νέου να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία ή ακόμη και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που του έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής που αποτελεί ένα είδος «επιτομής» της αντιπροσφυγικής ατζέντας της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. ώστε να είναι για μια ακόμη τετραετία ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο ‘Ορμπαν έχει πάψει πλέον να είναι ένας γραφικός πολιτικός, αν υποτεθεί πως υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο. Η επικίνδυνη πολιτική του προκύπτει και από την πρόσφστη ευχαριστήρια επιστολή του προς ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, τον οποίο ο Ούγγρος πρωθυπουργός ευχαριστεί γαι την στήριξη των αντιπροσφυγικών του θέσεων στο ευρωκοινοβούλιο.

Για την πολιτική του ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορήθηκε, όχι μόνον από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, για το λόγο αυτό, έφθασε αρκετές φορές στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Ads

Με αυτή του την άνετη, μέχρι σήμερα, πλειοψηφία, ο απερχόμενος, και πιθανότατα μελλοντικός, πρωθυπουργός, άλλαξε, για παράδειγμα, τον εκλογικό νόμο υπέρ του κόμματος του, μειώνοντας τον αριθμό των εδρών της Βουλής από 386 σε 199, ενισχύοντας και το πλειοψηφικό στοιχείο σε ένα μικτό σύστημα (λίστας και απευθείας εκλογής), ενώ οι νέες εκλογικές περιφέρειες φέρεται να προσαρμόστηκαν αποκλειστικά στις ανάγκες του δικού του κόμματος.

Πέραν όμως του εκλογικού νόμου, στην κυβερνητική οκταετία του, ο Βίκτορ Όρμπαν έβαλε τη σφραγίδα του και σε μια σειρά άλλους πολιτειακούς, πολιτικούς ή οικονομικούς τομείς της χώρας, όπως για παράδειγμα, με την αλλαγή του Συντάγματος, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας και λόγω ανυπαρξίας μιας αξιόλογης αντιπολίτευσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός με μια σειρά λαϊκιστικών μέτρων του, κατόρθωσε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του και το εντυπωσιακό προβάδισμα του κόμματός του σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 47-51 %, και αυτό, παρά τη σωρεία σκανδάλων που αποκαλύπτονται συνεχώς και στα οποία φέρεται να ενέχονται συγγενικά του πρόσωπα ή έμπιστα κομματικά στελέχη του.

Ωστόσο, η αριστερά και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, που μετρίασε τις θέσεις και τον λόγο του, ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την κόπωση μέρους των ψηφοφόρων από τους πύρινους λόγους του 54χρονου Όρμπαν κατά της «απειλής» που αποτελούν οι μετανάστες και κατά του δισεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος, δύο θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η αντιπολίτευση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταφέρθηκε εναντίον του πελατειακού κράτους, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και την ανεπαρκή αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 3,8%, τα οποία ωθούν πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν.

Για την Deutsche Welle η σημασία των σημερινών εκλογών έγκειται κυρίως στο ότι ο ‘Ορμπαν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ενός κράτους μέλους της ΕΕ, που οικοδόμησε ένα ανελεύθερο κράτος, όπου πολλοί μηχανισμοί κράτους δικαίου και δημοκρατίας λειτουργούν μόνο κατ΄ επίφαση. Άρα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή χώρα 10 εκ. κατοίκων, η σημασία των εκλογών είναι μεγάλη για την Ευρώπη και την ΕΕ.