Νικητής του Debate στην Ισπανία αναδείχθηκε ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας από την El Pais, ωστόσο το κόμμα του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, τους Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα και τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες. Μάλιστα τα τρία κόμματα, που βρίσκονται πάνω από τους Podemos δίνουν και τη μάχη για την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου.

Ads

Στο Debate αρνήθηκε να συμμετάσχει ο Μαριάνο  Ραχόι και έτσι αυτό πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Πάμπλο Ιγκλέσιας, Αλμπέρτ Ριβέρα και Πέδρο Σάντσες. Όπως γράφει η Deutsche Welle, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais νικητής της τηλεμαχίας αναδείχθηκε ο επικεφαλής του Podemos, αποσπώντας το 47 % των θετικών ψήφων. Δεύτερος στον σχετικό πίνακα ήταν ο αρχηγός των Ciudadanos που συγκέντρωσε το 29 % των προτιμήσεων, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Σάντσες συγκέντρωσε το 24 %.

Ο Μαριάνο Ραχόι επικρίθηκε ιδιαίτερα για την άρνησή του να συμμετάσχει, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη διαφθορά και ο Ιγκλέσιας κοίταξε με ένα ιδιαίτερα περιφρονητικό βλέμμα την κενή θέση του Ραχόι. Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του ισπανού πρωθυπουργού συγκλονίζεται το τελευταίο διάστημα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης σχεδόν αναμέτρησης, τόσο ο αρχηγός των Podemos όσο και ο επικεφαλής του νέου, φιλελεύθερου Ciudadanos, Αλμπέρτ Ριβέρα επέκριναν σφοδρά την «παλιά πολιτική» του πρωθυπουργού Ραχόι και των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσες (PSOE).

Ads

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ισπανών δημοσκόπων, που επικαλείται η Deutsche Welle, η μάχη της 20ής Δεκεμβρίου αναμένεται να κριθεί στο νήμα, με τρία συνολικά κόμματα να διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά. Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από την El Pais, λαμβάνοντας 22,7 % στην πρόθεση ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ραχόι προηγείται πλέον πολύ οριακά του φιλελεύθερου Ciudadanos και των Σοσιαλιστών του PSOE, τα οποία φέρονται να συγκεντρώνουν 22,6 % και 22,5 % αντίστοιχα.

Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την El Pais και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Metroscopia, το Ciudadanos κατάφερε να σταθεροποιήσει τα υψηλά ποσοστά του και να κερδίσει μάλιστα 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Αντιθέτως, το ΡΡ έχασε 0,8 %, την ώρα που οι Σοσιαλιστές είδαν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, και μετά τις πτωτικές τάσεις που εμφάνιζε όλους τους προηγούμενους μήνες, κατάφερε εν τω μεταξύ να βελτιώσει τα ποσοστά του, λαμβάνοντας 17,1 % στην πρόθεση ψήφου από 14 % που συγκέντρωνε στις αρχές του μήνα. Βάσει αυτών των ποσοστών, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποσπάσει την τέταρτη θέση.