Σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα διεξάγονται την Τρίτη οι Περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη. Η συντηρητική υποψήφια και απερχόμενη περιφερειακή Πρόεδρος Isabel Díaz Ayuso αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να καταλάβει την πρώτη θέση αλλά χωρίς την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο κάτι που φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο την πιθανή συνεργασία του Λαικού Κόμματος με τους ακροδεξιούς του VOX και την υποψήφιά τους Rocio Monasterio για να διατηρηθούν στη διοίκηση.

Ads

Στον αντίποδα υπάρχουν ακόμη σενάρια συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων εφόσον οι τρεις υποψήφιοι , ο Angel Gabilondo των Σοσιαλιστών, η Monica Garcia του Mas Madrid και ο Pablo Iglesias, ο ηγέτης των Podemos, που παραιτήθηκε από τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεργασίας για να ενισχύσει τη μάχη στη Μαδρίτη, μπορούν υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο των 132 εδρών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, η Monica Garcia, που αναδείχθηκε ως η βασική επικριτής της απερχόμενης Isabel Diaz Ayuso για τους χειρισμούς της στην πανδημική κρίση, έχει ενισχυθεί εις βάρος του υποψηφίου των σοσιαλιστών ενώ κάτω από το όριο εισόδου του 5% βρίσκονται πλέον οι Ciudadanos που συνεχίζουν να φθίνουν εκλογικά.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι εξόχως πολιτικό καθώς συγκρούονται η προοδευτική αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως έχει εκφραστεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλιστών-Podemos με την συντηρητική προσέγγιση της Diaz Ayuso και την απειλή της εισόδου της ακροδεξιάς στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Ads

Απειλές θανάτου σε βάρος αριστερών

Οι εκλογές, εκτός από το γεγονός της εισόδου στο προσκήνιο του VOX, γίνονται υπό το βάρος των απειλών που δέχθηκαν  από ακροδεξιούς ομάδες o Pablo Iglesias και άλλοι υποψήφιοι της Αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Podemos και άλλοι Υπουργοί της κυβέρνησης PSOE-Podemos δέχθηκαν φακέλους με σφαίρες και μαχαίρια καθώς και απειλές θανάτου για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, γεγονός που επιχείρησε να υποβαθμίσει η υποψήφια του ακροδεξιού VOX.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και δημιούργησε τοξικό κλίμα στις εκλογές για την -συντηρητική την τελευταία 25ετία- περιφέρεια της Μαδρίτης ενώ ανάμεσα στις κινητοποιήσεις υπήρξε και η διαμαρτυρία ευρωβουλευτών από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ανάμεσά τους και αρκετών ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, το Σοσιαλιστικό κόμμα  κατέθεσε στην εκλογική επιτροπή, καταγγελία σε βάρος της υποψήφιας του Λαϊκού Κόμματος Diaz Ayuso για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές του PSOE  η απερχόμενη Πρόεδρος της Περιφέρειας χρησιμοποίησε την ομιλία της στην τοπική γιορτή της 2ας Μαϊου, για να απευθύνει κομματικό και προεκλογικό κάλεσμα στους ψηφοφόρους, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.