Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, κάλπες που αποτελούν βαρόμετρο για την καγκελάριο Μέρκελ και αναμένεται να δείξουν αν τελικά η ανοιχτή πολιτική της στο προσφυγικό -παρόλο που έχει γίνει αρκετά πιο κλειστή σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι –  χαίρει της στήριξης του γερμανικού λαού ή θα τον σπρώξει στη λαϊκίστικη δεξιά και ακροδεξιά. Οι εκλογές διεξάγονται στα κρατίδια της Βάτης-Βυρτεμβέργης, Ρηνανίας-Παλατινάτου και Σαξονίας-Άνχαλτ.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Η καγκελάριος ενώπιον της νέας μεγάλης στροφής στο προσφυγικό

Ακόμη και μέχρι πριν απο λίγες εβδομάδες η Ανγκελα Μέρκελ επέμενε να ξορκίζει την άνοδο του ακροδεξιού και ρατσιστικού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με την ψυχρή πολιτική διαπίστωση ότι αποτελεί «προσωρινό φαινόμενο». Οι δημοσκοπήσεις όμως, εν όψει των σημερινών κρίσιμων περιφερειακών εκλογών, δεν φαίνεται να δικαιώνουν –  έως ότου τουλάχιστον να κλείσουν οι πραγματικές κάλπες – την καγκελάριο.

Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα περιφερειακά κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου το κόμμα της δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ads

Και χθες, η καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δημόσιας παρέμβασης στην προσφυγική κρίση που απειλεί το βάθρο της για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία.

Η Μέρκελ επέμεινε στο «δικαίωμα» ένταξης των προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεσχημένες ευρωπαϊκές λύσεις εδώ και μήνες θα μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που αρχίζουν μια επικίνδυνη οδύσσεια για τη βόρεια Ευρώπη.