Τον πρώτο προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών στην ιστορία της ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών. To συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, θα ανέρχεται στα 960 δισ. ευρω, με περικοπές της τάξης των 33 δισ. ευρώ και με τις πραγματικές πληρωμές να φθάνουν τα 908,4 δισ. ευρώ. Για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη – επιπρόσθετα με άλλα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα έπειτα από μία διετία. Αμφισβητεί τη «νίκη» Σαμαρά η αντιπολίτευση. 

Ads

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας και δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας». Συνολικά 16,3 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία θα καταλήξουν στην Ελλάδα, σημείωσε. 

Σαμαράς: Διαπραγματευτική νίκη

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» τη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μετά από αυτές τις  ολονύχτιες διαπραγματεύσεις». Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι από τον νέο προϋπολογισμό που ξεκινά από το 2014 έως το 2020 η Ελλάδα θα εισπράξει από τα κοινοτικά ταμεία 16,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση από το νέο ΕΣΠΑ και ακόμη 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.
 
Ακόμη περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μετά το 2016 στη χώρα μας από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας στον προϋπολογισμό εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. «Ανοίγει ο δρόμος μετά από τα 14,3 δισ. ευρώ και τα 1,8 δισ. ευρώ να πάρουμε κατά την άποψη μου τουλάχιστον περίπου 2 δισ. ευρώ και γίνεται ευθεία αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου να της δοθούν επιπλέον πόροι μετά το 2016» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. 

«Τελικά δηλαδή θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από όσα της είχαν διαθέτει αρχικά από την πρώτη πρόταση Μπαρόζο την ώρα που την ώρα που το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων μειώνεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διαπραγματευτικά θεωρώ πραγματικά ότι κάναμε το καλύτερο». 

Ads

«Εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας. Με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων συνολικά στην Ευρώπη. Ένα μέρος των οποίων θα απορροφηθεί από την Ελλάδα που έχει και την υψηλότερη νεανική ανεργία. Με δική μας επιμονή πετύχαμε να αναθεωρηθούν τα ποσά για την Ελλάδα λόγω της κρίσης της. Προβλέπεται ειδικά ότι αν φανερωθεί από τα επόμενα στοιχεία της δώσαμε στοιχεία λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι έπρεπε τότε γίνεται μία αναθεώρηση» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. 

ΥΠΑΝ: Πως κατανεμηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Ακόμη τόνισε με έμφαση ότι με την επιμονή και της Ελλάδας προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος των οποίων θα πάρει φυσικά και η Ελλάδα, στην οποία το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το άκρως ανησυχητικό 50%.

 
«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, σχολιάζοντας τη συμφωνία για το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του.

Μιλώντας, ωστόσο, για την «άλλη πλευρά της σελήνης», όπως τόνισε, «δεν μπορεί παρά να παραμένει ανήσυχος κανείς για το μέλλον της ΕΕ».

«Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποδυναμώνεται ο προϋπολογισμός της;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Ικανοποιημένο κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ

Ικανοποιητικές πρέπει να θεωρηθούν, στο πλαίσιο του γνωστού ευρωπαϊκού θεσμικού και δημοσιονομικού αδιεξόδου, οι κατανομές για την Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη και των προβλέψεων για τη γεωργία και την ανεργία των νέων, σχολίασαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.
 
Αντίθετα, απογοήτευση εκφράζουν σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τέτοια επίπεδα προϋπολογισμού, δεν οδηγείται πουθενά και αναπαράγει μια αναπτυξιακή, κοινωνική και θεσμική αμηχανία» τονίζουν.
 
Τέλος δεν παρέλειψαν να προσθέσουν ότι η μάχη για την εξασφάλιση κονδυλίων από κοινοτικό προϋπολογισμό είναι μόνο μία από τις πολλές που πρέπει να δοθούν.

Αντιδράσεις για την ελληνική συμφωνία

Τη διαπραγματευτική νίκη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αμφισβητούν πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Για ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020, την ώρα που «η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών». 

Επιλέγουν «για ακόμη μία φορά την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χρεώνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων έναντι της περιόδου 2007-13, τη στιγμή που θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο για να καταδείξει ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν βγαίνει και να αξιώσει κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.

image

Το 2007 η Ελλάδα πήρε 20,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, σήμερα με 25% μικρότερο ΑΕΠ, θα πάρει αντίστοιχα 14,5 δισ. ευρώ, σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «όσοι μιλούν για αύξηση λένε ψέματα».

«Σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί λαοί δοκιμάζονται σκληρά από τη λιτότητα, την ύφεση και την ανεργία που υπονομεύει το μέλλον των νέων, η ηγεσία της ΕΕ αποδεικνύεται ανίκανη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημειώνει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου. Τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν «Προϋπολογισμό ύφεσης» και σημείωσε ότι  δεν πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή.
 
«Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει – αντιθέτως,  θα πρέπει να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τα 11 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα» καταλήγει η κ. Δούρου.

Σκληρή κριτική άσκησε στο μεταξύ, νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας στον πρωθυπουργό για την στάση του στην Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι έχει ρόλο  «κομπάρσου και παρατηρητή».  
 
image

«Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής. «Ο «τσακωμός» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά στο πώς θα μοιράσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Παράλληλα το ΚΚΕ κάνει λόγο για εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς αλλά και για αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων. Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφτούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν, εκτιμά το ΚΚΕ και προσθέτει: «Όσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Όσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται».

image

«Άνθρακας ο θησαυρός. Παρά τις θριαμβολογίες του κ. Σαμαρά, η Ευρώπη των δανειστών με τον προϋπολογισμό λιτότητας καταδικάζει την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο στην ύφεση, την ανεργία, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την υπανάπτυξη. Άλλωστε στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» τονίζει εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς.