Μία εκκλησία στο Μάλμε της Σουηδίας έχει ένα νέο τέμπλο στο οποίο αντικατέστησε τον Αδάμ και την Εύα στον παράδεισο με gay ζευγάρια σε πόζες με υπονοούμενα, ενώ αναπαριστά το φίδι ως μία διεμφυλική γυναίκα που τους προκαλεί.

Ads

Όπως αναφέρει το RT, το έργο τέχνης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δεν είναι καινούργιο. Η φωτογράφος και καλλιτέχνης Elisabeth Ohlson Wallin δημιούργησε τον πίνακα το 2012 και προσπάθησε να τον δωρίσει σε Καθεδρικό ναό, λίγο πριν η εκκλησία της χώρας προετοιμαζόταν να διεξάγει τον πρώτο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χιλιόχρονη ιστορία της.

Η καλλιτέχνης, που έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλη, έχει παράδοση στο να ανακατεύει εικόνες από τη θρησκεία με θέματα ακτιβισμού για τις μειονότητες, και ανέφερε ότι ήθελε να δοκιμάσει αν η Εκκλησία της Σουηδίας ήταν τόσο φιλική και ανοιχτή για τους ομοφυλόφιλους όσο ισχυριζόταν. Ο Καθεδρικός της πόλης Skara ευγενικά αρνήθηκε να δεχθεί το δώρο, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτικό ακτιβισμό και όχι θρησκεία.

Μετά όμως από 7 χρόνια, η Wallin πέτυχε τον στόχο της. Ο ναός του Αγίου Παύλου στο Μάλμε δέχθηκε τον πίνακα που ονομάζεται «Παράδεισος» ως το νέο τέμπλο του και τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Κυριακή. Η ιερέας Helena Myrstener ανέφερε ότι «γράφεται ιστορία» με το κρέμασμα του «ΛΟΑΤΚΙ τέμπλο» και ανάρτησε τη φωτογραφία στο Twitter.

Η καλλιτέχνης ανέφερε ότι ήθελε να δείξει ότι, από την αρχή του χρόνου, η θέση των ομοφυλόφιλων ήταν στον παράδεισο και όχι στην κόλαση. Στο παρελθόν η Wallin είχε φιλοτεχνήσει το έργο «Ecce Homo», όπου παρουσίαζε τη Βάπτιση του Ιησού και είχε αφήσει ακάλυπτα τα γεννητικά όργανα του Θεανθρώπου.