Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα σε επτά διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας, αντιδρώντας στο σχέδιο κύρωσης της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΙΡ).

Ads

Οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης υποστήριξαν πως κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν περίπου 320.000 ανθρώπους.

Οι αστυνομικές αρχές από την πλευρά τους, δεν επιβεβαίωσαν τον συγκεκριμένο αριθμό, δηλώνοντας ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τους 163-188.000.

image

Ads

Οι διαδηλωτές σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Λειψία, Μόναχο και Στουτγάρδη, κρατούσαν χιλιάδες επιγραφές με συνθήματα και σημαίες, ενώ φώναξαν συνθήματα, όπως «Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ» και «Όχι σημαίνει όχι», ή ακόμη «Να μοιραζόμαστε κι όχι να διαιρούμε».

image

Η γερμανική κυβέρνηση είναι διχασμένη, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει την συμφωνία, ενώ ο κυβερνητικός της εταίρος, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ασκεί ανοιχτά κριτική.

image

image

Eκτός από την ΤΤΙΡ, για την οποία προβλέπεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους και στην αντίστοιχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), της οποίας η υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

image

Έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Γαλλία.