Σε κέντρο για τους πρόσφυγες μετατράπηκε το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης στο Νταχάου, στη νοτιοανατολική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ads

«Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς», δήλωσε ο δήμαρχος Φλόριαν Χάρτμαν. Στο Νταχάου, στα βορειοδυτικά προάστια του Μονάχου, κατασκευάστηκε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι ναζί το 1933.

Ο Φλόριαν Χάρτμαν ανακοίνωσε ο παλιός κήπος του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στεγάζει σήμερα περίπου 50 άστεγους, «Γερμανούς και ξένους», όπως σημείωσε, όταν ρωτήθηκε αν μεταξύ αυτών βρίσκονται και πρόσφυγες. «Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι», είπε ένας από τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης

Υπενθυμίζεται πως λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, αλλά και του προβλήματος των αστέγων, είχε προταθεί πριν από λίγο καιρό να μετατραπούν τα πρώην στρατόπεδα εξόντωσης, όπως για παράδειγμα το Μπούχενβαλτ, σε κοιτώνες, πρόταση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ads

Το Νταχάου άνοιξε στις 22 Μαρτίου 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Το Νταχάου υπήρξε το «μοντέλο» για την κατασκευή και οργάνωση και των υπόλοιπων στρατοπέδων εξόντωσης που δημιούργησαν οι Ναζί τα επόμενα χρόνια. Στη σιδερένια πύλη   του φέρει το γνωστό σύνθημα «Arbeit macht frei» (Η δουλειά απελευθερώνει). Πάνω από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες εξοντώθηκαν στο Νταχάου μέχρι την ήττα των ναζί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο. Οι επιζήσαντες κρατούμενοι του Νταχάου απελευθερώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στις 29 Απριλίου του 1945.