Θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να δώσουν το «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

Ads

Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Αντόνιο Κόστα, μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα. Σημειώνεται πως η διαδικασία αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015 και όπως τόνισε ο Κόστα «δεν αποτελεί κρίση για την (πολιτική την οποία ασκεί) η σημερινή κυβέρνηση».

Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

Ο Κόστα σκωπτικά ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο αξιοσέβαστος Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχαν επανειλημμένα παρουσιάσει την προηγούμενη κυβέρνηση σαν υπόδειγμα καλού μαθητή. Το να προτείνεται τώρα να τιμωρηθεί η Πορτογαλία διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα είναι κάτι το οποίο απαξιώνει τον κ. Σόιμπλε και δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ευρωζώνης».

Ads

Στα τέλη Ιουνίου, ο Σόιμπλε είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση του Κόστα, κρίνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, προκαλώντας οργή στη Λισαβόνα, η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Πορτογαλία και του επέδωσε διαμαρτυρία.

Ο Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ) «χωρίς να προσφύγει σε σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής της προσαρμογής.