Κατατοπιστικός σε μια πληθώρα ζητημάτων που αφορούν διαδικασία και ουσία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη, παρουσιάστηκε στην απογευματινή Συνέντευξη Τύπου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ads

Χαρακτήρισε την ευκαιρία για επίλυση, ως την καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπάρξει και τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα είναι η τελευταία ευκαιρία καθώς αυτό θα το ξέρουν μόνο οι ιστορικοί σε 100 χρόνια, σημείωσε.

Επιχειρώντας μια ανασκόπηση στα όσα έχουν γίνει από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και αυτή τη στιγμή, στις διαπραγματεύσεις επί ελβετικού εδάφους, ο κ. Έιντε, τόνισε ότι “είμαστε περίπου στο επίπεδο που θέλαμε να είμαστε για τη Διάσκεψη. Υπάρχει ωστόσο ακόμα πολλή δουλειά να γίνει στο υπόλοιπο μέχρι την αυριανή Διάσκεψη, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει”.

“Στόχος τόνισε, είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα συγκληθεί η Διάσκεψη, έτσι ώστε να μπούμε στα βαθιά από την αρχή”, σημείωσε ο κ. Έιντε.

Ads

Σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη στη Γενεύη, σημείωσε ότι “αυτό που θα γίνει αύριο είναι ιστορικό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη φορά στην οποία θα συναντηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις με τις δυο πλευρές για να συζητήσουν ασφάλεια και εγγυήσεις”.

Συμπλήρωσε ότι “η συζήτηση θα αρχίσει αύριο, δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει αύριο, ωστόσο θέλουμε να γίνει μια σωστή αρχή”.

“Το ότι βρισκόμαστε σε τόσο καλό σημείο στις διαπραγματεύσεις”, σημείωσε, “οφείλεται στην αποφασιστικότητα Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίοι παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, είναι δεσμευμένοι και εργαζόμαστε μαζί 20 μήνες τώρα σε εντατικούς ρυθμούς. Με εντυπωσιάζουν συνεχώς”, τόνισε. 

Χαρακτήρισε λογικό το ότι αύριο στη Διάσκεψη, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν από τους ΥΠΕΞ τους, καθώς όπως είπε, “είναι σύνηθες φαινόμενο σε μια Διάσκεψη, να ξεκινά από πιο χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης και ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί και αν είναι κοντά σε τελική συμφωνία οι πλευρές, τότε να πάει σε ανώτατο επίπεδο”, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό, ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη, ακόμα και των αρχηγών κρατών σε κάποιο στάδιο.

Επεσήμανε ότι “οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν μιλήσει και έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ότι θα αρχίσει η συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ και θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα”, είπε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κυπριακό, σημείωσε ότι οι χάρτες που θα ανταλλαγούν σήμερα δεν θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά την αυριανή Διάσκεψη.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η αναφορά του κ. Έιντε ότι “βασική επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι να επανενώσουμε μια χώρα η οποία θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ με διασφαλισμένες όλες τις αρχές της. Η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη και για αυτό θα είναι παρούσα και η κα Μογκερίνι και ο κ.Γιούνκερ.

Η διαδικασία ανταλλαγής χαρτών

Επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με την ανταλλαγή χαρτών, θα είναι ακριβώς αυτή που εδώ και αρκετές ώρες έχει παρουσιαστεί στα μέσα.

Μόνο οι δυο ηγέτες, ο κ.Έιντε και οι δυο εμπειρογνώμονες για τους χάτρες, θα είναι παρόντες στην ανταλλαγή των χαρτών. Αφου ελεγχθεί η συμβατότητα με τα συμφωνηθέντα τότε οι χάρτες θα περάσουν στα χέρια του ΟΗΕ και θα φυλαχθούν σε κρύπτη.

Ο κ.Έιντε, τόνισε ότι το εδαφικό είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα. Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι οι χάρτες δεν θα παρουσιαστούν δημόσια.

Όσο αφορά στη συζήτηση με τη μορφή brainstorming που έγινε μεταξύ των δυο πλευρών, για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Έιντε, σημείωσε ότι η ποιότητα ήταν η καλύτερη που έχει δει μέχρι τώρα.

Ξεκαθάρισε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι μια διάσκεψη την οποία συγκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μια Διάσκεψη που δεν έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, τόνισε, καθώς δεν μπορεί κανείς να ξέρει το φυσικό τέλος της.

Επιτυχής κατάληξη της Διάσκεψης δεν θα είναι απαραίτητα το να έχουμε ημερομηνία δημοψηφίσματος και ούτε θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα πάμε πίσω στην Κύπρο με συνολική λύση του Κυπριακού, σημείωσε.

Επιτυχής κατάληξη της διάσκεψης θα έχουμε αν ξεπεραστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα εκκρεμούντα ζητήματα σε σχέση με την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και αν συμφωνηθεί το πλαίσιο του συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων που θα συνοδεύει τη λύση, ώστε να εξευρεθεί ένα πολιτικό πλαίσιο της λύσης, σημείωσε ο κ. Έιντε.

Χρειάζεται ωστόσο περισσότερος χρόνος για το σύνταγμα και όχι μόνο, σε τεχνικό επίπεδο, σημείωσε. “Μπορούμε να φύγουμε ικανοποιημένοι από εδώ με κατανόηση, να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες, η ετοιμασία του συντάγματος να τελειώσουν όλες οι λεπτομέρειες.

“Όταν γίνουν αυτά τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το δημοψήφισμα, καθώς χρειάζεται χρόνος να ενημερωθεί ο κόσμος που πρέπει να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες του τι θα κληθεί να ψηφίσει”.

Πηγή: Sigmalive