Τη θέσπιση του κατώτερου μισθού ενέκρινε τον υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός αποτελούσε ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού».

Ads

Το μέτρο, που προβλέπει κατώτερο μισθό 8,50 ευρώ/ώρα,  εγκρίθηκε από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο και πήρε το δρόμο για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Εφόσον εγκριθεί και από τους βουλευτές, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί ένα είδος επανάστασης σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ads

H ομοσπονδιακή υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε το μέτρο δίκαιο και εκτίμησε ότι θα αυξήσει σημαντικά το εισόδημα τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων. Η Νάλες προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.