Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Ads

Μετά και την επίσημη επικύρωση, η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση αναμένεται να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. Την είδηση επιβεβαίωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο εξασέλιδο κείμενο που είχε αποστείλει η Αθήνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ καταγράφονται οι κατευθύνσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτό είναι το email Βαρουφάκη με την ελληνική πρόταση

Ads

Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του καλεί τις ελληνικές αρχές “να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε επαρκές για έγκριση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σημείωσε πως χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα εργασιακά. Θετική ήταν και η αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε σήμερα την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, οι οποίες θα εξειδικευτούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας παρείχαν μια πρώτη εκτίμηση ότι θεωρούν πως η λίστα μέτρων είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες (σ.σ. εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια) με στόχο να έλθουμε στην τελική απόφαση επέκτασης έως και κατά τέσσερις μήνες του Master Financial Assistance Facility Agreement. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.