Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η επιστολή – ερωτηματολόγιο των δανειστών βάσει της οποίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσει απαντήσεις, ώστε το Eurogroup να αποφασίσει αν και πότε θα ξεκλειδώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ελληνική απάντηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απαιτήσεις αποτυπώνονται στην επιστολή σε κατά τι πιο διπλωματική γλώσσα.

Η πλευρά Σόιμπλε πάντως, επιμένει στην δεσμευτική μεταμέλεια και τιμωρία των «ατάκτων» του Μνημονίου.

Ads

Ή άλλως, και προκειμένου να αρθούν τα αντίποινα και να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ζητά να δοθούν εγγράφως από την Αθήνα οι εξής τρεις δεσμεύσεις:

• Ότι στην περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 λόγω των παροχών στους συνταξιούχους, θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο – ήτοι, περικοπές στις συντάξεις.

• Ότι οποιαδήποτε άλλη μελλοντική παροχή από το υπερπλεόνασμα θα προϋποθέτει την προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία με τους δανειστές.

• Ότι οι όποιες παροχές από μελλοντικά υπερπλεονάσματα θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η Αθήνα διαμηνύει πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση δέσμευσης για πιθανά ισοδύναμα μέτρα με περικοπές συντάξεων.

Από το εάν, δε, θα επιμείνουν ή όχι οι δανειστές στη συγκεκριμένη απαίτηση θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την άρση αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.