Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε σήμερα έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν πολιτική.

Ads

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου.

Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δίκη Κάρατζιτς

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης των Σέρβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την τρίχρονη πολιορκία του Σαράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε συνεδρίαση του τον περασμένο Μάρτιο. Κατά την πολιορκία, στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία μεταξύ 1992 και 1995, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Διαβάζοντας την ετυμηγορία, ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν τόνισε ότι η πολιορκία του Σαράγεβο, πόλης η οποία κατοικείτο από Βόσνιους Μουσουλμάνους, Σερβοβόσνιους και Κροάτες της Βοσνίας, κατά την οποία οι κάτοικοι γίνονταν στόχοι όλμων και ελεύθερων σκοπευτών των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, δεν θα μπορούσαν να λάβουν χώρα χωρίς την έγκριση του Κάρατζιτς.

Ads

Σε μία εκτενή αναφορά των εγκλημάτων που συντελέστηκαν εκείνη την περίοδο το Δικαστήριο τόνισε πως πέρα από τους θανάτους, τους βιασμούς αλλά και τις παράνομες κρατήσεις ανθρώπων, υπήρξε επίσης και  ξεριζωμός για περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια και τις εστίες τους.

Το δικαστήριο της Χάγης καταλόγισε επίσης δόλο και εγκληματική αμέλεια στον Κάρατζιτς για την οργάνωση και τον συντονισμό παράλληλων παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες είχαν ως στόχο να πλήξουν τόσο τη Βοσνιοκροατική κοινότητα όσο και τους Βόσνιους με μουσουλμανικό θρήσκευμα.

Το δικαστήριο επίσης αποδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Κάρατζιτς για εγκλήματα εναντίον της χώρας του καθώς κατηγορείται πως ενίσχυσε και διέταξε την εκτέλεση από ελεύθερους σκοπευτές πολιτών. Η έδρα υπογράμμισε πως ενώ δεν υπάρχουν απτά στοιχεία πως ο ίδιος ο Κάρατζιτς διέταξε εκτελέσεις πολιτών, είχε απόλυτη γνώση των δράσεων των στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα και δεν έκανε το παραμικρό για να εμποδίσει και να περιορίσει τη δράση τους. Επίσης ο Κάρατζιτς συνδέθηκε και με την κατηγορία πως επεδίωξε την αύξηση τρομοκρατικού κλίματος εντός της χώρας σε περίοδο πολέμου προκειμένου να εξυπηρετήσει ίδιους και όχι εθνικούς σκοπούς.

Για τη σφαγή 5500 ανθρώπων στη Σεμπρένιτσα το δικαστήριο της Χάγης σημείωσε πως είναι αδύνατο να μην συνδεθεί ο Κάρατζιτς με τη συγκεκριμένη σφαγή, παρά το γεγονός πως δεν προκύπτει από τα στοιχεία πως την διέταξε. Το δικαστήριο σημείωσε πως οι επικεφαλής των δυνάμεων στην περιοχή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έδρασαν αυτοβούλως αλλά ο Κάρατζιτς έλαβε αναλυτικές πληροφορίες από δικούς του συνδέσμους εντός των Σερβοβοσνιακών δυνάμεων.