Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου θα ζητήσουν από την Τουρκία οι ηγέτες της ΕΕ, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Ads

Τα παραπάνω προκύπτουν από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «υπό τις συνθήκες είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Το ζήτημα της αμφισβήτησης από την Τουρκία των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, μετά και την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός, εντάθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως το Μπαρμπαρός «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δύο κρατών αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο, τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ads