Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ευρώπης δυναμιτίζοντας τη συνεργασία που προσπαθεί να επιτευχθεί για το προσφυγικό.

Ads

«Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να πει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη «χορεύει σε ναρκοπέδιο» υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. Χαρακτήρισε τέλος «ανέντιμη και ανειλικρινή» τη στάση της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, άλλο είναι το κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί.

Ads

Συνάντηση πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Η ευρωπαϊκή πλευρά θα παρουσιάσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την κοινή θέση των «28» για τη συνεργασία με την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Λίγο μετά τις 12:00 η συνάντηση διεκόπη προσωρινά, με τον Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει ότιο αυτό έγινε για να γίνει επιπλέον τεχνική δουλειά που χρειάζεται.

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση.

«Είμαστε πάλι εδώ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναϋπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας».

Ο ίδιος κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι «καλά νέα για την ήπειρό μας».

Ραντεβού στα… τυφλά

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, οι «28» ηγέτες της ΕΕ  κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία. Mε μεγάλο αγκάθι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό, και με θολό – και αμφίβολης εφαρμογής – σημείο τη διαδικασία μετεγκατάστασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν σήμερα στις Βρυξέλλες το τελικό deal με την ‘Αγκυρα για το προσφυγικό.

Είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά αμφίβολο μετά και την ασαφή συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα οι «28» – μια συμφωνία, που δεν αποτυπώθηκε σε επίσημο κοινό ανακοινωθέν και αφήνει ανοιχτά κρίσιμα και δυσεπίλυτα πολιτικά και νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες στο δείπνο των ηγετών που ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα, υπήρξαν ενστάσεις για το προσχέδιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας που είχε μπει στο τραπέζι τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τους 4 του Visegrad.

Η πρόταση προς την ‘Αγκυρα

Κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο σχέδιο που θα προταθεί στον Νταβούτογλου επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τον πλήρη κατάλογο των 72 προαπαιτούμενων για να πάρει πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Το τμήμα που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένει κοντά στο αρχικό προσχέδιο Τουσκ περιλαμβάνοντας μόνον μια υπόσχεση εξέτασης του θέματος προς την Τουρκία – εξακολουθεί όμως να αναζητείται η διατύπωση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα, αίροντας ταυτόχρονα και κάθε  απειλή του βέτο από την Κύπρο.

Ασαφώς… ανοιχτό παραμένει και το θέμα των κλειστών συνόρων, ενώ προβλέπεται ότι όσοι πρόσφυγες φθάνουν στο εξής στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία.