Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό διαμηνύει το κείμενο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τα οποία επανέλαβε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ads

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» (που αφορούσε το σημείο της ενεργοποίησης της αντιστροφής της θετικής ατζέντας και αν, όπως έχει εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, η επίσκεψη στα Βαρώσια ανήμερα της επετείου της εισβολής θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο σημείο), δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθήσει πώς θα πάει η επίσκεψη του  Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως Ε.Ε. τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία αξιωματούχος, «αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα τα έστειλα προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν και είναι δικό του θέμα να στείλει τα θετικά μηνύματα».

Λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ads

Επιπροσθέτως, «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251» ενώ εκφράζει τη λύπη του που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο μιλά για αναλογικότητα και αντιστρεψιμότητα στα όποια θετικά βήματα, αν η Τουρκία δεν επιδείξει εποικοδομητική στάση.  Πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι αρεστή στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη εκφράσει την απογοήτευσή της για τα συμπεράσματα της συνόδου.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν συνολικά βελτιωθεί: υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα-Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κυπριακό και αυτό παραμένει απογοητευτικό», δήλωσε σήμερα η φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι «ενθαρρύνουμε την Τουρκία να κάνει περισσότερα» για συνεργασία σε όλους τους τομείς.