Η απόρριψη της υποψηφιότητας του υπ΄ αριθμόν ένα αντιπάλου του Κρεμλίνου, του Αλεξέι Ναβάλνι, «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό» στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος», αναφέρει η εκπρόσωπος, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης (SEAE).

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) αποφάνθηκε πως ο Ναβάλνι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη το 2013 και τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής δεν ήταν έκπληξη, καθώς το σώμα είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πως ο Ναβάλνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πριν από το 2028 λόγω αυτής της καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή σε μια υπόθεση που ανάγεται στο 2009.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ